24 Φεβ Με αφορμή το δημοσίευμα: ΑΠΘ – Προσθετική αποκατάσταση δοντιών μέσα σε λίγα λεπτά μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Με αφορμή το δημοσίευμα: ΑΠΘ: Προσθετική αποκατάσταση δοντιών μέσα σε λίγα λεπτά μέσω τεχνητής νοημοσύνης
τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα ήθελαν να παραθέσουν τα εξής:
Η σύγχρονη τεχνολογία είναι παρούσα και ο σκοπός της είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο όλων των ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και όχι να τον υποκαταστήσει. Η τεχνολογία αυτή κατευθύνεται από τον άνθρωπο, ο οποίος ορίζει τις παραμέτρους, και δεν αυτενεργεί, αλλιώς το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από αστείο ως και επικίνδυνο. Ο Τομέας Οδοντικής Τεχνολογίας χρησιμοποιεί και διδάσκει για περισσότερο από 10 χρόνια την σύγχρονη τεχνολογία που υποβοηθείται από υπολογιστές, εντάσσοντας στο πρόγραμμα σπουδών την «Πληροφορική Οδοντικής Τεχνολογίας» αρχικά και την «Ψηφιακή Οδοντική Τεχνολογία» μετέπειτα, όπως είναι σήμερα. Παράλληλα έχει οργανώσει εργαστήριο Ψηφιακής Τεχνολογίας όπου οι Οδοντικοί Τεχνολόγοι ασκούνται πρακτικά σε αυτή. Παράλληλα, σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας, τα μέλη ΔΕΠ αναφέρονται και διδάσκουν το μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας που αφορά το επιμέρους μάθημα. Επίσης, από το 2021, ο Τομέας οργανώνει και λειτουργεί το αυτόνομο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονη Προσθετική Οδοντικής Τεχνολογίας» με κυρίαρχο στόχο την εκπαίδευση στην σύγχρονη-ψηφιακή τεχνολογία. Επομένως δεν είναι προνόμιο, ούτε ανακάλυψη κανενός η χρήση και ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών στα προγράμματα σπουδών.
Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση όμως, είναι η αναφορά στο δημοσίευμα ότι «… ωστόσο οι τεχνίτες φαίνεται ότι φτιάχνουν τα ίδια ακριβώς δόντια για όλους τους ανθρώπους και κάποιος ειδικός μπορεί από το αποτέλεσμα να αντιληφθεί ποιος τεχνίτης το κατασκεύασε» το οποίο είναι εντελώς ανακριβές και ψευδές. Ακυρώνει και προσβάλλει ένα ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και ένα ακαδημαϊκό Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπο του Οδοντοτεχνίτη ο οποίος κατασκευάζει προσθετικές εργασίες για λογαριασμό του θεράποντος Οδοντιάτρου για τη θεραπεία των ασθενών του. Είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, ότι κυρίαρχος σκοπός κατά την κατασκευή προσθετικών εργασιών είναι η πλήρης εξατομίκευση ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση του στοματογναθικού συστήματος των ασθενών. Γι’ αυτό το τελευταίο, ο Τομέας Οδοντικής Τεχνολογίας επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του.
Από τον Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας